Relatiile, fie ca este vorba despre familie, parteneri sau prieteni, au un impact foarte puternic asupra perceptiei pe care o avem asupra propriei persoane si asupra relatiei cu noi insine. Pot sa ne furnizeze siguranta, afectiune, excitatie, speranta, dar relatiile noastre cele mai apropiate sunt cel mai adesea campul de batalie pe care vulnerabilitatile noastre cele mai profunde, comportamentele cele mai problematice si ranile din trecut care nu au fost rezolvate pot sa fie relevate.
Terapia relationala este o abordare terapeutica bazata pe ideea ca relatiile care sunt satisfacatoare de ambele parti sunt necesare pentru starea noastra de bine emotionala. Acest tip de psihoterapie tine cont de factorii sociali si examineaza luptele de putere si alte probleme care se pot dezvolta din cauza acestor factori.
De asemenea, persoanele care sufera din cauza unor probleme sau neimpliniri in relatiile sociale, familiale, intime sau profesionale, pot beneficia de psihoterapie pentru a trata dificultatile relationale.
In general, sedintele de psihoterapie relationala pun accentul pe dezvoltarea constientei relationale. Pentru a se ajunge aici, terapeutul si persoana care are nevoie de ajutor trebuie sa inteleaga strategiile de deconexiune ale individului sau stilurile de interactiune interpersonala utilizate pentru a-i respinge pe cei din jur.
Transformarile apar atunci cand se pot fi construite noi imagini relationale, folosindu- se relatia terapeut-pacient drept model pentru o relatie sanatoasa si sigura.
In contact cu ceilalti, fie ca vorbim despre mediul profesional, despre cel cu familia sau cu prietenii, iti pierzi usor calmul? Ai uneori senzatia ca nu esti auzit sau inteles? Aceste probleme de relatie pot crea stres daunator si te pot face sa te retragi in tine sau sa genereze amaraciune sau furie.
Dificultatile de relationare, o sursa de stres
Dificultatile relationale, fie de la locul de munca, in familie sau cu prietenii, sunt printre cele mai importante surse de stres .
Primirea criticilor, neintelegerile sau conflictele sunt lucruri care se pot intampla tuturor, dar apasa mult in ceea ce priveste emotiile. Felul in care traim relatiile noastre poate face mult rau, dar si mult bine!
Pentru foarte multe persoane intrebate, relatia umana este evaluata ca fiind cel important lucru in viata, dar tocmai aceasta este cea care ne poate face sa suferim cel mai mult sau, dimpotriva, ne poate ajuta cel mai mult sa obtinem succesul vietii.
In mediul profesional
Tensiuni, opozitii, probleme: lumea muncii nu este un loc doar cu calm si pace. De multe ori , conflictele dintre oameni fac parte din realitatea profesionala.
Intr-o afacere exista oameni cu interese si obiective foarte diferite care trebuie sa lucreze impreuna, ca o echipa, pentru a produce un rezultat. Fiecare are referinte, valori si cultura diferite. De asemenea, fiecare are perspective, nevoi si obiective diferite. La aceasta trebuie adaugati factori psihologici si individuali legati de fiecare dintre persoanele vizate.
In mediul familial
Crize in relatie, sosirea unui copil, relatia dintre parinti si adolescenti… uneori viata de familie nu este atat de senina pe cat ne-am fi imaginat.
Toata lumea poate avea probleme interpersonale. Aceste dificultati pot avea origini diverse si pot duce la dezacorduri, indoieli, cuvinte nerostite, lipsa de comunicare, lipsa de motivatie, autoafirmare sau capacitatea de a asculta.
Conflictele care fac parte din relatiile interpersonale pot sa devina insa prea intense sau prea frecvente si pot ruina aceste relatii. Indiferent daca esti adult , student , adolescent sau chiar copil , hipnoza Ericksoniana, NLP si terapiile scurte te pot ajuta sa iti imbunatesti capacitatea de a comunica!
Prin exercitii blande, progresive si concrete, vei putea sa faci un pas inapoi si sa gasesti un echilibru intre obligatiile tale, valorile si prioritatile tale.