Tratare blocaje emotionale

Blocajele emotionale sunt motivele pentru care uneori, nu poti sa avansezi in unele domenii ale vietii. Pot fi dificil de recunoscut dar si mai greu de tratat de multe ori.

Cum pot sa apara blocajele emotionale?

Termenul de blocaj emotional este un termen destul de des folosit in spatiul dezvoltarii personale dar oare ce inseamna cu adevarat? Expresia ar putea sa fie definita drept rani emotionale refulate care nu au fost cicatrizate si au fost traite in unele experiente avute anterior.

Blocajele emotionale se produc atunci cand energiza reziduala lasata de un traumatism emotional ramane, fiind in mod constant retraita la un nivel subconstient. Atunci cand unele emotii dificile precum mania, resentimentele, culpabilitatea sau tristetea sunt reprimate si nu sunt vindecate, efectele lor secundare pot sa afecteze starea de bine generala, blocand fluxul de energie pozitiva in domeniile vitale ale vietii. Emotiile blocate pot sa duca la o energie blocata.

Cele 7 blocaje emotionale principale

Blocajul de abandon: frica de abandon este un blocaj emotional comun. Este acel sentiment de a te simti singur cand esti inconjurat de multi oameni. A te elibera de acest blocaj inseamna a nu mai simti acest sentiment neplacut de singuratate, de gol interior.

Blocajul de respingere: frica de a fi respins de celalalt este, de asemenea foarte frecventa. Acest blocaj emotional ne face sa ne simtim uneori izolati sau despartiti de grup.

Blocajul devalorizarii: nu stii sa spui nu, probabil ca nu esti fericit intr-un domeniu al vietii tale etc., dar suferi pentru ca in subconstient crezi ca nu meriti ceva mai bun. „Sunt” este o credinta. Nu esti constient de valoarea ta: te gandesti ca esti nasol, ca nu meriti, ca nu esti capabil, nu esti demn de ce este mai bun, ca nu stii, ca nu esti niciodata suficient… Toate aceste convingeri sunt cele care te fac sa ratezi la ceea ce aspiri cu adevarat.

Blocajul nedreptatii: esti foarte sensibil la justitie sau dreptate? Acest blocaj emotional duce la a vedea nedreptate acolo unde nu exista neaparat. Deseori faci un pas pentru a incerca sa faci dreptate si iti pierzi linistea interioara.

Frica de a fi agresat: chiar inainte de nastere, daca mama are contractii foarte puternice, bebelusul poate simti asta ca pe un atac. Si crescand, dezvolta o teama de a fi agresat. Aceasta persoana va adopta apoi un comportament defensiv in relatiile cu ceilalti oameni.

Vinovatia de a exista: vinovatia de a se arata sau grija de a fi uitat, de a fi transparent. Te simti ilegitim sa fii pe acest pamant, sa traiesti. Adultul dezvolta apoi celebrul „Nu merit…” ·. Acest blocaj duce la autosabotare care se poate manifesta prin fumat, consum de alcool in cantitati mari, a manca compulsiv etc

Blocajul nerecunoasterii: este foarte probabil ca in copilarie sa fi simtit ca nu esti suficient de ingrijit si asa ai dezvoltat aceasta memorie emotionala a nerecunoasterii. Prin urmare, vei cauta in mod inconstient recunoasterea de la ceilalti si chiar uneori sau adesea va fi simtita. A te elibera de acest blocaj inseamna, in sfarsit, sa actionezi singur.

Psihoterapia este cea mai buna solutie la care poti apela pentru a ameliora si vindeca unele dureri, pentru a debloca sau elibera emotiile negative, dar si pentru a transforma emotiile negative in emotii pozitive.

Primul pas, cel mai important – identificarea gandurilor sau blocajelor disfunctionale si inlocuirea cu unele functionale, rezonabile. Se pot folosi si unele tehnici de hipnoanaliza sau hipnoterapie.

Trebuie sa se constientizeze care sunt emotiile blocate, sa se recurga la o detensionare fizica sa se incerce ameliorarea somatizarilor sau chiar disparitia acestora.

Cel mai important lucru – Ai rabdare !

Este vital sa lucrezi tot timpul cu tine dar si cu ajutorul unui psihoterapeut.