Stima de sine reprezintă recunoașterea propriei valori. Stima de sine este o părere realistă și apreciativă despre propria persoană. Realistă înseamnă adevărată și sinceră. Apreciativă implică existența unor sentimente pozitive și de acceptare față de sine.
Încrederea în sine se referă la recunoașterea propriilor abilități. Așadar, se referă la încrederea în propriile abilități; fiind legată de competență și de propria eficacitate. Când competența personală crește și încrederea în sine, crește. Demonstrarea competenței aduce o satisfacție, dar este o consecință a prețuirii de sine, nu o cale de a ajunge la ea. Dacă ne bazăm prețuirea de sine pe competență și realizări, atunci când eșuăm va dispărea și aceasta.
Afirmarea de sine se referă la capacitatea unei persoane de a se exprima și de a-și apăra drepturile fără a le încălca pe ale altora. Stima de sine și încrederea în sine sunt independente: putem avea una fără să avem cealaltă.
Cum pot recapata Stima de sine?
Stima de sine este sentimentul de a avea valoare. Ne iubim pe noi înșine. Ne simțim iubiți. Ne simțim demni de a fi respectați.
Încrederea în sine
Încrederea în sine este legată de acțiunile și abilitățile noastre. Încrederea pe care o avem în noi înșine, există pentru că știm să realizăm lucruri fără să avem teamă de eșec și fără teama că alții ne vor judeca acțiunile sau abilitățile.
Toată lumea se confruntă la un moment dat în timpul vieții cu perioade care includ lipsă de încredere în sine sau de stimă de sine. Acest fenomen este perfect normal și face parte din construcția personalității. Dar, la un moment dat acest sentiment devine problematic, doar în măsura în care are consecințe asupra vieții de zi cu zi.
Astfel, situația devine îngrijorătoare doar dacă durează sau dacă devine ‘’paralizantă’’. De exemplu : dacă persoana nu mai îndrăznește să meargă înainte renunțând la serviciu sau la studii, pierzându-și orice speranță. În extremă, apariția gândurilor suicidare necesită îngrijiri urgente oferite de un psihoterapeut. În astfel de cazuri, tratamentul psihoterapeutic este de dorit. Terapiile cognitiv-comportamentale (TCC) reprezintă psihoterapia cea mai potrivită, în problemele de încredere în sine.
Cum recunoaștem lipsa stimei de sine sau a încrederii în sine?
În acest caz, cele mai frecvente simptome includ:
- timiditate excesivă, chiar o fobie socială.
- evitarea situaţiilor conflictuale.
- dificultate în a-și afirma o părere personală diferită de cea a majorității.
- sentimente de vinovăție.
- incapacitatea de a-și exercita drepturile.
- tendința de a se simți lipsit de valoare.
- dificultate în acceptarea unui compliment sau a unei critici.
- frica de a fi mai puțin bun decât alții, tendința de a se compara constant cu ceilalți
- anxietate de performanță.
Lipsa stimei de sine sau a încrederii în sine poate fi modelată prin mai multe metode:
Model de terapii interpersonale.
Terapia interpersonală, are în vedere faptul că pacientul nu reușește să își ia în considerare nevoile . Drept urmare, le va comunica prost sau nu le va comunica deloc. Simțind că nu este îndreptățit, nu va îndrăzni să caute sprijinul care se află în resursele interpersonale disponibile, inclusiv în situațiile în care este imposibil să reușești fără ajutorul unei alte persoane.
Această dificultate în integrarea noțiunii de resursă interpersonală legată de natura gregară a ființelor umane îl vor face așadar să întâmpine eșecuri care la rândul lor îl vor convinge de lipsa sa de capacitate. Într-adevăr, faptul de a experimenta cu sprijinul unei alte persoane aduce o liniște emoțională. Nereușind să apeleze la acesta, pacientul va avea o experiență emoțională negativă care validează lipsa de încredere în sine.
În plus, pacientul căruia îi lipsește stima de sine tinde să acorde prea multă importanță nevoilor celuilalt și imaginii pe care o transmite celorlalți.
Model de terapii cognitive și comportamentale
În terapia cognitivă și comportamentală (TCC), modelarea conduce către ideea că pacientul este prins în modele de auto-devalorizare.
El nu reușește să emită o judecată corectă și rațională asupra sa. Începe să se judece cu multă severitate și se simte vinovat. Gândurile automate, tulburătoare îl fac să creadă că nu este capabil și prin urmare, să se subestimeze.
INFO! Vrei sa iti recapeti stima de sine? Te pot juta! Contacteaza-ma!
De ce ne lipsește încrederea în sine?
În acest caz, psihoterapia vine în ajutorul clientului prin faptul că îl ajută să scoată la suprafață o mare suferință interioară (singurătate, depresie) care să-l ajute să devină conștient de automatismele dobândite în copilărie și de experiențele dureroase (umilire, respingere). O educație prea severă (cultul succesului, pedeapsă), stima de sine scăzută, de asemenea eșecurile pot inhiba sau determina pierderea oricărei forme de încredere în sine.
În această ordine de idei, chiar și după îmbunătățirea stimei de sine, ne vom întâlni în continuare cu situații de risc în care regulile de viață și așteptările pe care le avem sunt distruse sau sunt amenințate să fie distruse. Dar cu ajutorul psihoterapiei avem posibilitatea de a le aborda în mod diferit, de a le face față diferit, de a le răspunde diferit.
Să ne amintim că efectul experiențelor anterioare cu privire la modul în care ne vedem azi poate fi diminuat prin abordarea unui al mod de a gândi și de a ne comporta diferit cu fiecare zi.