A alege să urmezi o psihoterapie online înseamnă a alege flexibilitate și spontaneitate. Într-adevăr, a nu fi nevoit să te deplasezi îți va permite să profiți de orice interval orar disponibil pentru a programa o consultație iar consultând programul online, poți, de asemenea, în funcție de disponibilitatea psihologului sau terapeutului să îl consulți spontan dacă este nevoie.
Începerea psihoterapiei online face astfel posibilă tratarea multor tulburări de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, o relație conflictuală în cadrul unui cuplu sau o reacție anormală la stres.
Consultarea unui psihiatru în birou sau cabinet nu este întotdeauna posibilă din punct de vedere financiar ci și emoțional. Anumite afecte precum frica sau rușinea pot amâna programarea la un psihoterapeut. Această abordare terapeutică care este atât mai îndepărtată cât și mai puțin intimidantă, face posibilă depășirea acestor blocaje.
De asemenea, nu putem nega că ultimii doi ani au fost stresanți pentru mulți oameni. În această perioadă dificilă de Covid 19, mulți oameni se trezesc suferind de tulburări psihologice sau chiar de depresie. A vorbi cu un terapeut este o modalitate excelentă de a avea grijă de tine, fără a risca să fii în preajma multor oameni. O consultație virtuală are multe avantaje, atât pentru terapeut, cât și pentru pacient.
Ajuta sa faci psihoterapie online? Ce nevoi satisface?
La începuturile lor, consultările online cu psihologii erau considerate complementare consultărilor tradiționale în cabinet. În câțiva ani și odată cu dezvoltarea modurilor de comunicare și creșterea accesibilității la internet în mediul rural, psihoterapia online a devenit din ce în ce mai populară și a urmat transformarea care a avut loc în toate celelalte sectoare.
Acum o sesiune online cu un psihoterapeut pare chiar să aibă prioritate față de consultația tradițională.
Pe baza succesului său, psihoterapia online sau terapia de cuplu sunt deja obișnuite la pacienții destul de tineri, bărbați și femei deopotrivă, chiar dacă proporția femeilor care cer consultații online rămâne majoritară. Dar utilizarea sa , pare să devină din ce în ce mai democratică la toate grupele de vârstă, deoarece oferă o soluție la o serie de situații care decurg din migrarea din mediul privat și profesional ( de exemplu :mutarea în alt oraș, călătorie de afaceri, expatriere, etc.).
Democratizarea acesteia și accesul facil la un consult de către un psiholog oferă și o alternativă reală pentru persoanele care nu se pot deplasa din cauza unui handicap, sau care au dificultăți de deplasare din cauza unui accident. Persoanele care suferă de fobii găsesc, de asemenea, un real confort și o soluție de comunicare durabilă pentru a urma terapia.
Cum poti face psihoterapie online? Cum aleg psihoterapeutul?
Alegerea unui psihoterapeut online nu este mai ușoară sau mai dificilă decât alegerea unuia pentru o consultație tradițională în cabinet. În funcție de nevoile tale și conform poveștii tale, fă-ți timp să selectezi psihoterapeutul care ți se pare cel mai capabil să posede abilitățile care să te însoțească în această terapie.
O muncă de durată este posibilă doar dacă între psihoterapeut și pacient se stabilește o anumită încredere însoțită de o bună înțelegere.
Viitorul psihologiei online
Știm că terapia este foarte reconfortantă și ajută enorm în aceste vremuri tulburi. Nu este nimic mai bun decât să poți să vorbești liber despre problemele și emoțiile tale, să descarci stresul și anxietățile vieții de zi cu zi.
Pentru majoritatea oamenilor, terapia online reprezintă o cale foarte interesantă deoarece se adaptează la ritmul vieții noastre foarte aglomerate. Potrivit unor terapeuți, chiar și atunci când această pandemie va fi depășită, terapia online va rămâne deoarece are o mulțime de beneficii care nu pot fi negate.