Depresia – se poate trata prin psihoterapie?

Conform anumitor studii științifice ,depresia afectează unul din zece bărbați și una din cinci femei pe parcursul vieții. Pentru a ieși din ea, tratamentul depresiei combină nu doar medicamentele, ci mai presus de toate psihoterapia.

Există însă diferite forme de psihoterapie și evident diferite metode psihoterapeutice. Așadar, care este cea mai potrivită pentru managementul tulburărilor depresive?  Vei putea descoperi citind acest articol specificul diferitelor abordări.

Dacă antidepresivele sunt aliați prețioși împotriva depresiei, psihoterapiile rămân tratamentul de referință. Acest lucru asupra sinelui este esențial pentru a identifica cauzele bolii depresive deoarece țintește în profunzime aspecte ale personalității care trebuie vindecate dar și pentru a evita recidivele și pentru menținerea rezultatelor obținute în terapie.

Psihoterapia: un tratament pentru depresie

Eficacitatea psihoterapiilor este dovedită și aprobată, făcându-le un tratament cu drepturi depline pentru depresie. Într-adevăr, singure antidepresivele, dacă sunt adesea un ajutor esențial pentru reducerea simptomelor, nu sunt suficiente pentru a depăși această tulburare. Psihoterapia este necesară pentru a ajuta la identificarea cauzelor acesteia și pentru a sprijini recuperarea.

Psihoterapia se bazează în primul rând pe o ascultare binevoitoare, care acceptă persoană cu un sentiment de empatie și fără nicio judecată. Confidențialitatea este vitală. Ea nu reprezintă doar păstrarea unui secret ci și o modalitate prin care terapeutul arătă respect pentru client și problemele acestuia.

Aceste fundamente de bază sunt necesare oricărei forme psihoterapeutice, deoarece permit exprimarea liberă a experienței și sentimentelor persoanei, fără teama de a fi judecată. Astfel, niciun subiect nu este tabu. Acest cadru liniştitor permite persoanei să-şi vindece suferinţa în profunzime şi în final, să se poată vedea altfel, să abordeze problema dintr-o nouă perspectivă, să găsească noi răspunsuri la problemele sale.

Două exemple de psihoterapie

Există diferite tipuri de psihoterapii care utilizează diferite baze teoretice și metode practice. Obiectivul rămâne totuși același, și anume reducerea simptomelor depresive și calea către recuperare. Cele mai cunoscute două abordări sunt psihoterapiile psihanalitice și terapiile cognitiv-comportamentale.

Terapia psihanalitică:

În această abordare, accentul se pune pe scoaterea la iveală a emoțiilor inconștiente .și a traumelor din copilarie. Clientul este încurajat să vorbească despre relațiile din copilărie cu părinții sau alte persoane importante. Scopul este acela de a scoate la iveală conținuturile inconștiente, ameliorând astfel tensiunea psihică. Este un proces de explorare care urmărește ameliorarea simptomelor prin intermediul înțelegerii de sine. Această metodă terapeutică determină persoana să prevadă o posibilă legătură între trecutul, istoricul de viață și depresia cu care se confruntă în prezent. O mai bună autocunoaștere permite o mai bună acceptare de sine și posibile căi de dezvoltare.

Terapia cognitiv comportamentală:

Scopul principal al terapiei comportamentale este acela de a suprima simptomele. Folosind diferite metode, terapeutul va utiliza tehnici pentru ca și clientul să poată dormi mai bine, pentru a gestiona stresul cu scopul de a acționa asupra simptomelor deranjante ale depresiei. De asemenea, el va putea să îți ofere soluții care să te sprijine în dezvoltarea ta.

Psihoterapia aduce persoana în  față cu propriul sine, cu suferința, cu emoțiile și cu experiențele sale. Este adevărat că oamenilor le este teamă să privească în adâncul sinelui și să-și întâlnească părțile întunecate. Astfel, dacă anumite momente de psihoterapie pot fi dureroase, această durere nu este întâmplătoare pentru că tocmai din ea te vei reconstrui și te vei înțelege mai bine. Mai mult, nu ești singur și psihoterapeutul este acolo pentru a face acest lucru posibil.

Cealaltă întrebare este cea a schimbării. Daca dorim ca anumite lucruri sa se schimbe și în acest caz simptomele depresive se diminuează, ne putem teme de necunoscut pentru că trebuie să renunțăm la unele obiceiuri fără să știm cu adevărat la început unde ne va conduce acest lucru. Uneori schimbarea poate fi dureroasă la început. A schimba înseamnă a crește, a fi deschis către noutate!

De ce să nu îți asumi acest risc pentru a găsi în cele din urmă pacea, bunăstarea, acceptarea de sine?

Amintește-ți că nu ești singur în acest proces de schimbare. Așadar, este desigur esențial să te simți încrezător alături de psihoterapeutul care te însoțește să construiești un nou drum al vieții tale.

Cât de eficiente sunt psihoterapiile?

Eficacitatea psihoterapiilor este recunoscută de lumea medicală și confirmată de cercetările științifice. Cu toate acestea, cercetările pe acest subiect nu arată o diferență semnificativă între utilizarea diferitelor metode.

Persoana care dorește să se angajeze într-o astfel de abordare poate alege prin urmare tipul de terapie care simte că i se potrivește cel mai bine. Și, desigur, este esențial ca ea să se simtă într-o relație de siguranță și încredere cu terapeutul.

Lasă un comentariu