Considerată în zilele noastre, o ramură a medicinei, psihoterapia revoluţionează în momentul prezent. Un tratament care te poate ajuta să-ți găsești drumul sau să te regăsești mental și emoțional în cele mai sensibile situații… nu este oare ceva fabulos? Cu siguranță că da.
Mulți oameni încă se întreabă despre utilitatea consultării unui psihoterapeut. Să vedem împreună în acest articol motivele necesității sale precum și răspunsurile la întrebările tale.
Care este rolul unui psihoterapeut?
Pentru orice problemă care are ca rezultat suferința emoțională sau suferința psihică, psihoterapia este tratamentul psihologic ideal. Un psihoterapeut este un profesionist din domeniul sănătății care implementează terapii pentru a trata profesional bolile mintale și diferitele tulburări pe care le poate avea o persoană. El este acolo pentru a te ajuta să depășești problemele și să te sprijine în momentele dificile. Psihoterapia se adresează oamenilor ‘’normali ‘’, care se confruntă cu probleme emoționale, somatice, probleme de relaționare . Această formă de terapie este opusă terapiei biologice care implică utilizarea medicamentelor pentru tratarea tulburărilor. Prin tehnicile proprii cu ajutorul psihoterapiei se tratează crizele de viață care ajută clientul să-și depășească problemele dar și să poată să facă schimbările pe care nu a reușit să le facă singur.
Când trebuie consultat un psihoterapeut?
Mulți oameni nu cred în terapie. De asemenea, oamenii cred că este o pierdere de timp și bani să consulți un psihoterapeut atunci când se confruntă cu una sau mai multe probleme în viață. Ne spunem că o putem rezolva oricând singuri și suntem obișnuiți să minimalizăm aceste probleme. Cu siguranță, există oameni care sunt capabili să le ajusteze singuri și care pot găsi singuri terapia potrivită.
Cu toate acestea, un psihoterapeut este util în mai multe situații decât ai putea crede. Domeniul său de intervenție poate fi foarte larg. Cel mai adesea, un psihoterapeut intervine în cadrul problemelor de familie sau atunci când există blocaje generate de relații sau probleme familiale din trecut, probleme de adaptare etc
Într-o familie care nu încetează să se certe, ceea ce este inevitabil, el va oferi soluții și va aplica metodele potrivite problematicii cuplului respectiv. Pe lângă problemele de cuplu, există terapii care au salvat oameni aflați în pragul despărțirii, deoarece nu au putut găsi singuri o soluție adecvată problemelor lor.
Chiar și din motive specifice, cum ar fi găsirea unei diete potrivite sau alcătuirea unui jurnal alimentar este în puterea psihoterapeutului să ofere cele mai bune soluții, mai ales să-l ghideze pe client înspre a găsi soluția cea mai potrivită problemei sale.
În plus, există probleme existențiale precum timiditatea, fobiile, complexele, doliul și altele care uneori sunt foarte dificil de depășit fără un ajutor specializat. În mod clar, terapeutul are grijă de persoanele care au dificultăți psihologice, comportamentale și chiar sexuale.
Facem apel la el atunci când simțim nevoia să fim ajutați, chiar dacă este doar pentru a discuta , pentru a ne elibera de o povară.
Cum să alegi psihoterapeutul potrivit?
Terapeutul este acea persoană cu care simți că rezonezi. Acest aspect are în vedere modul în care interacționezi încă de la prima întâlnire: cum te simți în prezența lui, dacă te face să te simți în siguranță , știe să asculte, ți-e ușor să vorbești despre problemele tale etc
De asemenea, trebuie să clarificăm așteptările cu privire la problemă. Totodată, va trebui să te întrebi dacă preferi o terapie pe termen lung sau scurt și să te întrebi dacă ești gata să investești în această terapie. A investi se referă atât la bani cât și la timpul pe care dorești să îl aloci terapiei și prin urmare ție însuți.
Pe scurt, atunci când realizăm că avem probleme pe care nu le putem rezolva singuri și avem nevoie de ajutor , vom începe să căutăm un psihoterapeut. Deoarece majoritatea psihoterapeuților sunt specializați în terapii specifice precum : hipnoza, terapia prin artă, psihodramă, psihanaliză, psihoterapia integrativă, alege -o pe cea care se potrivește nevoilor tale.
Terapia pe care o vei alege trebuie să fie adaptată particularităților și personalității tale. Poți cere sfatul de la persoane de încredere care au consultat deja un astfel de specialist, sau de la medicul tău, sau de la o asociație de psihoterapeuți sau pur și simplu făcând o cercetare pe internet.